Przepis na pyszne ciasto szpinakowe, czyli Leśny Mech.

Uwielbiasz słodkości, alechcesz, by przy okazji były zdrowe? Mam dzisiaj dla ciebie przepis na Leśny Mech - pyszne, lekki i jednocześnie zdrowe ciasto, w którym przemycisz domownikom sporo witamin, a jednocześnie zaskoczysz ich ciekawą formą!



SKŁADNIKI NA WARSTWĘ PODSTAWOWĄ:

3 duże jaja
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ekstraktu
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BITEJ ŚMIETANY:

300 ml śmietany kremówki 30%
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

DODATKOWO:

owoce np. maliny, wiśnie, porzeczki, owoc granatu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Można na durszlaku czy sitku.
2. Jajka o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania powoli wlewamy olej.
3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilię.
4. Tak wyrobione ciasto łączymy z rozmrożonym szpinakiem mieszając wszystko łyżką.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto do formy  i pieczemy w temperature 180 stopni przez 1 godzinę.
6. Gotowe ciasto studzimy, a następnie wyrownujemy jego wierzch nożem ścinając ok. 1/3 ciasta.
7. Wycięte ciasto rozdrabniamy dłońmi i odstawiamy.
8. W niewielkiej ilości wrzącej wody [1/4 szkl.] rozpuszczamy żelatynę.
9. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
10. Stopniowo dolewamy do śmietany żelatynę i miksujemy wszystko razem.
11. Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto. Można posmarować też boki. Następnie wierzch i boki posypujemy okruchami ze ściętego wcześniej ciasta.
12. Przed podaniem schłądzamy minimum 3 godziny, a przed samym poczęstowaniem gości dekorujemy owocami.


W moim domu to ciasto podbiło serca i podniebienia! Jest delikatne, nie za słodkie, a w dodatku zdrowe za sprawą szpinaku, którego tak naprawdę w ogóle w nim nie czuć!

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Adbox

@teraz_ola