Karkówka z warzywami.

Wypróbowałam, nieco zmodyfikowałam i z ręką na sercu mogę polecić! Niezwykle prosty przepis na smaczną karkówkę z warzywami - doskonała propozycja zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację! Pierwowzór przepisu znalazłam w gazetce "Przyślij przepis", ale jak to ja - nieco go zmodyfikowałam.

SKŁADNIKI:
* karkówka (ja miałam ok. 60 dag, ale dla naszej czwórki to było zdecydowaie za mało)

*przyprawy: do karkówki, do wieprzowiny, czosnek granulowany (lub zgniecione ząbki świeżego); w przepisie był jeszcze majeranek, ale ja nie użyłam,

*keczup pikantny, majonez, przecier pomidorowy

*2 cebule

*1 papryka czerwona

*3 spore ogórki kiszone

*w oryginalnym przepisie są pieczarki - myślę, że też fajna opcja; można zastapić też grzybami leśnymi,

* odrobina startego, żółtego sera,
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę kroimy na plastry i marynujemy w przyprawach. Zostawiamy na około godzinę w lodówce. Potem obsmażamy na patelni, na oleju.

Usmażone plastry karkówki wkłądamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowaną wcześniej mieszanką majonezu i keczupu. Ja dodałam także przecier pomidorowy. Mięso pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około godzinę.

W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, paprykę w paseczki a ogórka w plasterki. Kiedy karkówka jest upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i układamy przygotowane warzywa. Posypujemy odrobiną startego, żółtego sera. Jeśli nie przepadacie za serem, nie jest on konieczny.Wszystko razem zapiekamy jeszcze 20 minut, aby warzywa stały się miękkie.

Karkówka jest krucha i miękka, a warzywa świetnie pasują do mięsa. My zjedliśmy ją na kolację do pieczywa, ale na pewno świetnie smakowałaby też z ziemniakami jako danie obiadowe.

SMACZNEGO!

[Podstawowy przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis" 2/2014]

1 komentarz:

  1. Ta tylko żeby mój facet zjadał mięso które ma żyłki ścięgna czy odrobine tluszczyku. Wszystko chude musi być ...

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię, podziel się doświadczeniem, zostaw po sobie ślad!

Adbox

@teraz_ola