Tym piekielnie słodkim i kalorycznym ciastem zachwyciłam się u szwagierki. 3bit zawsze był hitem na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach u Kamili. W miniony weekend ja postanowiłam zaryzykować i zapewnić taką słodycz Grześkowi, który przyjechał na weekend. Ciasto wydawało mi się strasznie skomplikowane, a okazało się całkiem łatwe w przygotowaniu! Kolokwialnie mówiąc: wyszło i tym samym dodało mi skrzydeł do dalszych eksperymentów ze słodkościami w kuchni! Dostałam kilka próśb o przepis, a więc dzielę się z wami tym, czym ze mną podzieliła się szwagierka.
SKŁADNIKI:
2 żółtka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gotowe opakowanie kremu karpatka 5 minut
2 p. krakersów
1 puszka masy krówkowej lub mleka zagęszczonego
0,5 litra śmietany 36 %
2 fixy do śmietany
tłuszcz do posmarowania blaszki
kawałek czekolady do dekoracji
odrobina cukru pudru
1/2 kostki margaryny lub masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gotowe opakowanie kremu karpatka 5 minut
2 p. krakersów
1 puszka masy krówkowej lub mleka zagęszczonego
0,5 litra śmietany 36 %
2 fixy do śmietany
tłuszcz do posmarowania blaszki
kawałek czekolady do dekoracji
odrobina cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód: łączymy w misce żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Zagniatamy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Druga warstwa: krem karpatka przygotowany wg. przepisu na opakowaniu wykładamy na upieczony spód.
Trzecia warstwa: na krem wykładamy warstwę krakersów.
Czwarta warstwa: wykładamy na krakersy gotową masę krówkową lub gotujemy mleko w puszce ok. 2 godzin, a następnie wykładamy na krakersy. oczywiście gotowa masa to oszczędność czasu i pracy. :)
Piąta warstwa: układamy kolejne krakersy.
Szóstwa warstwa: ubijamy mikserem śmietanę wraz z dwoma fixami i odrobiną cukru pudru. Gęstą śmietanę wykładamy na krakersy.
Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą.
Co tu dużo mówić: kaloryczna bomba i miód w gębie :).
SMACZNEGO!
Spód: łączymy w misce żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Zagniatamy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Druga warstwa: krem karpatka przygotowany wg. przepisu na opakowaniu wykładamy na upieczony spód.
Trzecia warstwa: na krem wykładamy warstwę krakersów.
Czwarta warstwa: wykładamy na krakersy gotową masę krówkową lub gotujemy mleko w puszce ok. 2 godzin, a następnie wykładamy na krakersy. oczywiście gotowa masa to oszczędność czasu i pracy. :)
Piąta warstwa: układamy kolejne krakersy.
Szóstwa warstwa: ubijamy mikserem śmietanę wraz z dwoma fixami i odrobiną cukru pudru. Gęstą śmietanę wykładamy na krakersy.
Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą.
Co tu dużo mówić: kaloryczna bomba i miód w gębie :).
SMACZNEGO!
moja mama często robi :) pychota chociaż duże nie zjem bo za słoodkie :)
OdpowiedzUsuńU nas cała blacha poszła w weekend :).
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńOj tak! ;)
UsuńUwielbiam to ciasto, chociaż dupsko po nim rośnie. Robię je trochę inaczej, jestem leniwa i idę na skróty ;)
OdpowiedzUsuńZdradzisz jak?
Usuńdzięki za przepis Kochana;)
OdpowiedzUsuńSmacznego Beatko :).
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuńNa blogu "o pysznym jedzeniu" jest rewelacyjny przepis na to ciasto. Polecam :) ewa
OdpowiedzUsuńMój też jest rewelacyjny, ale dziękuję :D.
UsuńTo ja robię innego 3bita ( bez pieczenia ) . Przepis wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o taki bez pieczenia przepis, bo na działce tylko takie ciasta mogę robić
UsuńMarlena Płuciennik
Powinnaś Olu pochwalić się przepisem na schaba w porach, jest super :) a przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMarlena P.
Pochwalę się :). Planuję przyrządzić dla męża w następny weekend :).
UsuńŚwietnie ,że jest przepis akurat ostatnio więcej piekę teraz zrobiłam 3 bitt ,wcześniej ciasto ze śliwkami a tego ciasta nie znałam a chetnie wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńMój przepis na 3 bitt jest inny a też smakowite ciasto ;)
OdpowiedzUsuń